The Cocoon

In mijn project 'The Cocoon' wil ik je fantasie laten spelen.

Laat je verbazen over de kleuren, het licht en het materiaal. Creëer je eigen wereld bij het beeld. Wat is het? Leeft het? Waarom is het hier? Laat je fantasie los op de wereld en geniet van de beelden.

Wat denk je? Klopt jouw fantasie met mijn verhaal?

In het verhaal maak je kennis met de Wasmot. De Wasmot is een rups die plastic eet. Er zijn onderzoeken gedaan naar of de Wasmot plastic kan verteren. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurt met het plastic wat deze rups eet.
We springen even naar de toekomst, De Wasmot is gekruist met een aantal andere soorten rupsen zoals de Sint-jacobsvlinder, het Klein koolwitje en de Monarchvlinder. Deze rupsen hebben het instinct overgenomen om plastic te eten maar zijn niet in staat dit te verteren. Tijdens het verpoppen wil de rups dit uit zijn lichaam hebben. Hij maakt hierdoor zijn cocon van het plastic. Het is een sterk materiaal wat veel bescherming geeft en zo heeft hij een schoon begin als vlinder.

Ik heb het altijd belangrijk gevonden mijn fascinatie in projecten te laten zien en hierin een maatschappelijk thema mee te nemen. Zo heb ik in dit project gebruik gemaakt van mijn fascinatie voor evolutie en dieren en het maatschappelijke thema de plastic soep.

Ik ben begonnen met het schrijven van verhalen waarin deze thema’s terug kwamen. Schrijven geeft mij vrijheid mijn fantasie los te laten. Na het maken van deze verhalen spraken de coconnen het meest tot de fantasie en heb ik deze gekozen voor mijn project.

Ik wil in mijn project laten zien dat wij de natuur beïnvloeden. Hier zit geen negatieve of positieve mening van mij aan vast. Plastic is een materiaal wat de natuur in de weg zit maar in dit project komt er ook iets heel moois uit. Het enige wat ik belangrijk vind is dat je weet dat je hier invloed op hebt.

Veel onderzoekers zijn bezig met de volgende stap van evolutie maar ik denk dat natuur zijn eigen weg zoekt. In dit project laat ik mijn versie zien van een van de miljoenen mogelijke volgende evoluties. En mocht je nou denken, ‘dit kan toch helemaal niet’. Ik denk dat de natuur heeft bewezen dat hij alles kan. Kijk maar eens naar het overleven van vissen op land. Ik denk niet dat iemand voorspeld zou kunnen hebben dat dit een mogelijkheid was.